OBČANSKÁ SPOLEČNOST

Trestní oznámení II. – vzor podání


Trestní oznámení podle zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona



Obvodní státní zastupitelství …..
Z….á 145
123 45 ……

od

X…. Y….
Z….á 154
123 45 ……


V ….. dne …..


Věc: trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele podle § 158, omezování osobní svobody podle § 231 a mučení a jiného nelidského a krutého zacházení podle § 259a zákona č. 140/1961 Sb., trestního zákona.

Podle § 158 odst. 1 zákona č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) podávám trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele ve smyslu § 158 odst. 1 trestního zákona, omezování osobní svobody podle § 231 a trestného činu mučení a jiného nelidského a krutého zacházení ve smyslu § 259a. K naplnění skutkových podstat výše uvedených trestných činů došlo zejména bitím a nezákonným zadržováním mojí osoby na místním oddělení Policie ČR (MO PČR) ……. v noci z 28. 9. na 29. 9. 2001. Trestní oznámení podávám na neznámé pachatele z řad příslušníků policie.

Žádám, abych byl v zákonné lhůtě podle § 158 odst. 1 trestního řádu vyrozuměn o učiněných opatřeních.

Odůvodnění:

Po svém odchodu z baru Modrá lilie v pátek dne 28. 9. 2001 okolo 23 hodin jsem byl na ulici zastaven policisty Policie ČR a bez udání důvodu legitimován. Pak jsem byl spoután pouty aniž bych se bránil či byl agresivní, naložen do policejního auta a po cca 10 minutách přepraven na policejní stanici MO PČR …..
Zde se již nacházeli dvě osoby, které byly stejně jako já nuceny klečet na zemi. Do doby sepsání úředního záznamu o podání vysvětlení (až 4 hodiny od předvedení) mi nebyl sdělen důvod předvedení. Důvodem prý bylo, že v blízkosti místa kde jsem se nacházel, došlo k napadení policisty neznámým útočníkem. Celou dobu před výslechem jsem byl já i obě další osoby připoutány k topení ve výklenku na chodbě. Vždy k nám přišel jeden ze dvou policistů (dohromady asi pětkrát), kteří se vždy střídali a několikrát jsem byl já, i oba ostatní předvedení udeřeny a kopnuty a také vystaveni nadávkám. Několik úderů bylo veden na můj hrudní koš, následkem čehož mi bylo naraženo žebro, jak potvrzuje i lékařská zpráva (viz příloha). Policisté nebyli označeni čísly ani odznaky. Jeden z policistů byl vysoký asi 190 cm, měl knír a ráčkoval. Druhý byl menší (cca 175 cm) a zavalitější.
Po podání vysvětlení jsem byl donucen podepsat protokol. Nic jsem při jeho podávání nenamítal, neboť jsem se bál, že budu opět bit. 29. 9. 2001, kolem 5.30 ráno jsem byl propuštěn. Mnou uvedený popis skutečností potvrzuje i pan Q…. W…., který byl předveden obdobným způsobem jako já (jeho výpověď je přílohou tohoto oznámení).

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem se domnívám, že ze strany policistů došlo k naplnění skutkových podstat shora uvedených trestných činů.


X….. Y…..

Přílohy:
Lékařská zpráva
Svědecká výpověď Q….. W….
X   ZAVŘÍT OKNO