OBČANSKÁ SPOLEČNOST

Přihlášení občanského sdružení do správního řízení podle § 70 zákona 114/1992, o němž nebylo informováno, spojené s odvoláním


Krajský úřad Ústeckého kraje
prostřednictvím
Magistrát města Most
odbor komunálního hospodářství a životního prostředí
Radniční 1
434 69 Most

od

Ochránci přírody
Kunčická 21
434 69 Most

D o p o r u č e n ě.

V Mostě dne 6. listopadu 1999

Věc: Vstup opomenutého účastníka do správního řízení a podání odvolání proti rozhodnutí ve věci souhlasu k umístění stavby

V souvislosti s územním řízením o umístění stavby "KOUKAM CZ - závod na výrobu motorů" lokalita Benny, obec Vranov, Zn.: SÚ 4998/2005-328-Š se zástupce občanského sdružení Ochránci přírody dne 3.11.2005 dozvěděl, že dne 23.10.2005 vydal Magistrát města Mostu, odbor komunálního hospodářství a životního prostředí, oddělení ochrany přírody, jako věcně i místně příslušný orgán ochrany přírody a krajiny podle § 77 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOPK) podle § 12 ZOPK pod č.j. OKHaŽP/266/05/Fo souhlas k umístění stavby "KOUKAM CZ - závod na výrobu motorů" lokalita Benny, obec Vranov.

Toto rozhodnutí bylo vydáno v hrubém rozporu se zákonem, proto činíme následující:

PODÁNÍ:

1) Jde o řízení, v němž mohou být beze všech pochyb dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny podle ZOPK. Občanské sdružení Ochránci přírody má ve svých stanovách jako hlavní poslání ochranu přírody a krajiny a dne 30.5.2005 poslalo Magistrátu města Mostu žádost o informace o zamýšlených zásazích a zahajovaných řízeních podle § 70 odst. 2 ZOPK, splňující všechny náležitosti podle citovaného ustanovení. Žádost byla věcně a místně specifikována tak, že se vztahuje na veškerá řízení týkající se nových průmyslových provozů v katastru obce Vranov. Z tohoto důvodu mělo být sdružení neprodleně informováno o zahájení uvedeného řízení a měla nám být poskytnuta možnost stát se účastníky tohoto řízení. To se však v rozporu se zákonem nestalo.

Proto sdružení Ochránci přírody ve lhůtě osmi dnů ode dne, kdy se o výše uvedeném řízení dozvědělo

OZNAMUJE své účastenství v předmětném řízení a zdůrazňuje, že nezákonný postup správního úřadu nemůže být na úkor jeho procesních práv v řízení.

2) Jako opomenutý účastník žádáme, aby nám bylo bez prodlení napadené správní rozhodnutí doručeno, a to bez vad a podle zákona.

3) Dále tímto podáváme proti rozhodnutí Magistrátu města Mostu, odboru komunálního hospodářství a životního prostředí, oddělění ochrany přírody, ze dne 23.10.2005 č.j. OKHaŽP/266/05/Fo

ODVOLÁNÍ,

jež odůvodňujeme takto:

Opomenutím našeho sdružení jako účastníka řízení o vydání napadeného rozhodnutí dosšlo k hrubému porušení zákona, a tedy řízení, jež rozhodnutí předcházelo, je zatíženo nezákonností, což způsobuje vadnost vydaného rozhodnutí. Vadu nelze odstranit v odvolacím řízení, proto nezbývá než rozhodnutí zrušit a věc znovu, tentokrát v souladu se zákonem, projednat v prvém stupni. Z uvedeného důvodu navrhujeme odvolacímu orgánu, aby napadené rozhodnutí zrušil.

Toto odvolání nemůže být opožděné, neboť je podáno ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy jsme se o vydání rozhodnutí dozvěděli (§ 84 odst. 1 správního řádu). Rozhodnutí je z důvodu své výše uvedené vady nezpůsobilé nabýt právní moci.

Toto odvolání podáváme s výhradou jeho doplnění o další odvolací důvody poté, kdy se seznámíme s řádně doručeným rozhodnutím.

4) Současně tímto podáním NAVRHUJEME, aby byli žadatel i ostatní účastníci předmětného řízení v souladu s § 86 odst. 2 správního řádu neprodleně uvědoměni o tom, že rozhodnutí není pravomocné a že je vedeno odvolací řízení. Jedině tak je možno předejít případným komplikacím či újmám, jež by mohly vyplynout z jednání účastníků v přesvědčení o pravomocném skončení věci.


Za občanské sdružení Ochránci úřírody

Mgr. Jan Blahoš
předseda sdružení Ochránci přírody
IČO 448 633 98

adresa pro doručování:

Jan Blahoš
Pražská 11
434 69 Most

================================================================
Poznámky:

Vzor podání odkazuje na ustanovení nového správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.), který je účinný od 1.1.2006.

Zdrojem vzoru podání je publikace Jiří Nezhyba a kol.: Právem proti korupci – Praktický průvodce občana, vyd. Ekologický právní servis, 2005.
X   ZAVŘÍT OKNO