Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI - Dobře vychovaná žena změní dějiny málokdy!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Příklady z praxe

Docela normální domácí násilí

  1. Úvod do problematiky
  2. Domácí násilí a právo
  3. Výchozí rámec kauzy
  4. Když domov není bezpečné místo
  5. Shrnutí výchozího rámce pro řešení případu
  6. Základní východiska a poznatky z nichž je třeba při řešení případu vycházet
  7. Postup při řešení případu
  8. Závěr a další vývoj kauzy

Shrnutí výchozího rámce pro řešení případu

  • Domácí násilí v rodině paní Páralové existuje již velmi dlouhou dobu.
  • Z manželství se narodily dvě děti, z toho nezletilá dcera Lucie (17 let) je subjektem vyživovací povinnosti. V současné chvíli byl nad ní stanoven dohled ve smyslu § 43 odst. 1 písm. b/ zákona 94/1963 Sb., o rodině, v aktuálním znění (dále jen „zákon o rodině“).
  • Paní Páralová v průběhu let několikrát volala k fyzickým útokům Policii ČR, vždy jí bylo oznámeno, že se nejedná o trestný čin, ale o přestupek.
  • Páralovi žijí v dvoupokojovém bytě, jehož vlastníkem je město.
  • Následkem napadení ze dne 6. ledna 2002 byla paní Páralové způsobena tato zranění: puklina lebeční kosti o velikosti 1,5 cm; silný otřes mozku; tři bodné rány lehčího charakteru v oblasti pravé dlaně, pravého stehna a levé horní části paže; velké hematomy s jasně patrnou kresbou podrážky bot po celém těle včetně obličejové části; hematomy v oblasti prsou s jasně patrnými otisky lidských čelistí; zlomenina žebra; hematomy a menší rány v oblasti poševního vchodu. Paní Páralová byla 14 dnů hospitalizována v nemocnici. Na běžném způsobu života však byla vyřazena minimálně na měsíc a půl. Paní Páralová bude jako následek zranění hlavy pociťovat denně intenzivní bolesti hlavy, přičemž někdy mohou přecházet až do stavu žaludeční nevolnosti. Ošetřující lékař paní Páralové oznámil své podezření, že dne 6. ledna 2002 byl spáchán panem Páralem trestný čin.
  • Paní Páralová je zaměstnána jako švadlena, její čistý měsíční příjem se pohybuje kolem 6.700,- Kč. Výdaje spojené s bydlením (nájemné, inkaso, telefon) se pohybují měsíčně kolem 4.500,- Kč. Výdaje na internátní školu dcery činí měsíčně 1.000,- Kč. Rodina je příjemcem nějakých sociálních dávek, jejich charakter a výši, však paní Páralová netuší. Paní Páralová nemá prostředky na to, aby si mohla hradit pomoc advokátky či soukromé psycholožky.
  • Pan Páral vzbudil v paní Páralové obavu o její život. Denně ji sleduje. Dokáže ji vystopovat kdekoliv, čeká na ni před zaměstnáním, jde s ní k lékaři apod. Je velmi agresivní, paní Páralovou již napadl např. i v přítomnosti policie. Prohlašuje, že …dcera a syn je mu jedno, ale na ženu má papíry a nedovolí ji, aby odešla…raději ji zabije, než aby ji měl někdo jiný…je mu jedno, jestli půjde sedět…klidně se sám odpraví potom, co ji zabije… V minulosti již opakovaně použil proti paní Páralové nůž. V jejich soužití se např. vyskytovala i situace, kdy ji v bezvědomí zamkl do ložnice, kde ji nechal čtyři dny bez toho, aniž by si mohla dojít na záchod, umýt se, napít se, či najíst s tím, že nezkontroloval ani to, jestli jeho žena žije.

[Úvod do problematiky ] [Domácí násilí a právo] [Výchozí rámec kauzy] [Když domov není bezpečné místo] [Shrnutí výchozího rámce pro řešení případu] [Základní východiska a poznatky z nichž je třeba při řešení případu vycházet] [Postup při řešení případu] [Závěr a další vývoj kauzy]



Za správnost textu odpovídá Andrea Rezková, Markéta Huňková . Poslední aktualizace: 11/20/2008 12:13

-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit