Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI - Dobře vychovaná žena změní dějiny málokdy!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Příklady z praxe

Jak se v Praze žije rodičům s dětmi?

Aneb je Praha městem přátelským rodinám? Studie mapuje více než sto míst v Praze z hlediska jejich přívětivosti a přizpůsobení se návštěvě rodiče s dítětem. Autorka Zuzana Burdová, která popisovaná místa zkoušela na vlastní kůži se svým dítětem, v úvodu práce poznamenává: „Označení „baby friendly“ si naše hlavní město zatím nezaslouží, i když situace se pomalu začíná zlepšovat.“ (prosinec 2005)

  1. Úvod
  2. Veřejná doprava
  3. Pěšky Prahou
  4. Cestování autem
  5. Nemocnice a lékařská péče
  6. Úřady, banky
  7. Kulturní a vzdělávací zařízení
  8. Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny
  9. Fitness centra
  10. Jazykové (i jiné) školy
  11. Kostely a náboženská zařízení
  12. Mateřská centra a podobná zařízení
  13. Závěr

Úvod

aneb Je Praha městem přátelským rodinám?

Kdo někdy vyjel do zahraničí a měl možnost srovnání, se mnou určitě bude souhlasit, že rodiče to v Praze nemají jednoduché. Označení "baby friendly" si naše hlavní město zatím nezaslouží, i když situace se pomalu začíná zlepšovat, a to i díky organizacím, které se problematice soustavně věnují (jako např. Síť mateřských center ČR). Autobusy a nyní už i pár tramvají, do nichž se dříve bez cizí pomoci nedalo nastoupit, začínají jezdit bezbariérové. Některé banky, kde se děti přinejmenším nudily, začaly zřizovat dětské koutky. Obsluha některých restaurací vás už vítá s dětskou židličkou a hračkou v ruce.

Stále ještě ale auta parkují na chodníku tak, že se kolem s kočárkem nedá projet. Jezdí jich tolik, že se leckde nedá dýchat. Na některé potřebné úřady se obtěžkáni kočárkem prostě nedostanete.

Na následujících řádcích najdete příklady, jak které prostředí je či není přizpůsobeno návštěvě rodiče s kočárkem resp. dítětem. Místa jsme rozdělili do 11 skupin.

[Úvod] [Veřejná doprava] [Pěšky Prahou] [Cestování autem] [Nemocnice a lékařská péče] [Úřady, banky ] [Kulturní a vzdělávací zařízení] [Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny] [Fitness centra] [Jazykové (i jiné) školy] [Kostely a náboženská zařízení] [Mateřská centra a podobná zařízení] [Závěr]



Za správnost textu odpovídá Zuzana Burdová. Poslední aktualizace: 11/20/2008 12:13

-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit