Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI - Dobře vychovaná žena změní dějiny málokdy!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Příklady z praxe

Jak se v Praze žije rodičům s dětmi?

  1. Úvod
  2. Veřejná doprava
  3. Pěšky Prahou
  4. Cestování autem
  5. Nemocnice a lékařská péče
  6. Úřady, banky
  7. Kulturní a vzdělávací zařízení
  8. Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny
  9. Fitness centra
  10. Jazykové (i jiné) školy
  11. Kostely a náboženská zařízení
  12. Mateřská centra a podobná zařízení
  13. Závěr

Veřejná doprava

Pohybovat se po Praze s kočárkem městskou hromadnou dopravou může znamenat malý oříšek.

Pouze necelá polovina stanic metra (26 z celkového počtu 53) je zatím řešena bezbariérově. Podle přepravního řádu musí navíc po jezdících schodech kočárek přepravovat dvě dospělé osoby. (Na mateřské dovolené je ale jen jedna.) Ve vozech metra je podle tohoto řádu povolena přeprava kočárku na každé plošině - tedy v každém vagonu.

Tramvaje mají velice příkré schody pro nástup s těžkým kočárkem. Možná se ale blýská na lepší časy - nyní jezdí v Praze 2 nízkopodlažní soupravy (na lince 24 a 3 - ta je nyní ještě ve zkušebním provozu) a třetí se chystá.

S bezbariérovými autobusy je to lepší, jsou vyznačeny i v jízdním řádu. Nejezdí jich však přesto zatím mnoho. (Dopravní podnik hl.m. Prahy uvádí, že z celkového počtu 1321 autobusů je 380 nízkopodlažních.)
Přepravní řád DP hl.m. Prahy říká, že "do tramvaje a autobusu lze nastoupit s dětským kočárkem pouze po souhlasu řidiče" ...

Některé vlaky mají speciální vagóny pro maminky s dětmi. (Jak si ale stěžovala jedna průvodčí, jezdí tam většinou důchodci a puberťáci.)

Hlavní pražská nádraží:

  • Hlavní nádraží - Z metra je bezbariérový vstup do spodní i horní haly. K perónům sice vedou plošiny pro invalidy, rodič s kočárkem se však na ně nedostane.
  • Nádraží Holešovice - Z metra je bezbariérový vstup do haly. Na dámských toaletách je jeden záchod vyznačen jako dětský, ale nemá žádné speciální vybavení jako je např. dětské prkýnko.
  • Masarykovo nádraží - Je bezbariérové.
  • Smíchovské nádraží - Do haly je bezbariérový přístup z metra i z ulice, na perón však již není.

Stanice metra:

Vybrány byly buď stanice v centru nebo destinace pro volný čas.

  • Vyšehrad - Ač patří ke stanicím, označeným jako bezbariérové, platí to jen částečně. Bezbariérový vchod do metra je pouze z té strany, kde se nachází Vyšehrad. I přes to, že nad dálnicí je vedený most (a pod ní podjezd), musí matka s kočárkem stejně absolvovat z druhé strany ke stanici závěrečné schody. (Nebo popojet na další stanici a tam přestoupit a vrátit se).
  • Muzeum - Strategicky bezbariérová stanice pro trasu A i C - je zde výtah. Starší část - výtah na trasu C - ovšem trpí značnou špínou a zápachem.
  • I. P. Pavlova - Ven se dá kočárkem dostat po jezdících schodech. Schody v opačném směru do vestibulu metra neexistují.
  • Karlovo náměstí - Stejná situace jako na I. P. Pavlova.
  • Pankrác - Má prostorný bezbariérový výtah.
  • Budějovická - Má pěkný bezbariérový výtah.
  • Roztyly - Tato častá destinace maminek s kočárkem na procházky v Michelském lese nemá bezbariérový východ.
  • Strašnická - Má bezbariérový východ.

Závěr:

Byla jsem svědkem, kdy řidič tramvaje ohlásil, že se chystá vystupovat maminka s kočárkem, ať jí někdo pomůže. - Dobrý příklad ohleduplného řidiče.
Pokud jsou ovšem autobusy či tramvaje přeplněné, nemají matky s kočárky čekající na ostrůvku často vůbec šanci nastoupit. (Jsou přece na mateřské, tak nemají co dělat a mohou počkat na další… Nezbývá než se vydat po svých…)
Doufejme tedy, že přibude bezbariérových tramvají a autobusů i ohleduplných lidí.

[Úvod] [Veřejná doprava] [Pěšky Prahou] [Cestování autem] [Nemocnice a lékařská péče] [Úřady, banky ] [Kulturní a vzdělávací zařízení] [Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny] [Fitness centra] [Jazykové (i jiné) školy] [Kostely a náboženská zařízení] [Mateřská centra a podobná zařízení] [Závěr]



Za správnost textu odpovídá Zuzana Burdová. Poslední aktualizace: 11/20/2008 12:13

-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit