Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI - Dobře vychovaná žena změní dějiny málokdy!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Příklady z praxe

Jak se v Praze žije rodičům s dětmi?

  1. Úvod
  2. Veřejná doprava
  3. Pěšky Prahou
  4. Cestování autem
  5. Nemocnice a lékařská péče
  6. Úřady, banky
  7. Kulturní a vzdělávací zařízení
  8. Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny
  9. Fitness centra
  10. Jazykové (i jiné) školy
  11. Kostely a náboženská zařízení
  12. Mateřská centra a podobná zařízení
  13. Závěr

Pěšky Prahou

Volila jsem především místa v Nuslích, kde se nejvíce pohybujeme, dále pak uvádím příklady z centra.

  • Nuselské schody (propojení Nuslí s Vinohrady) - nemají nájezd pro kočárky.
  • Podchod pod tratí (Ostrčilovo náměstí, Nusle) - má podjezd pro kočárky, ale je velice strmý. Kočárek má tendenci ujíždět. (Vyklopené dítě není nic moc…)
  • Podchod pod tratí (Jaromírova ulice, pod Nuselským mostem) - nemá vůbec žádný bezbariérový nájezd pro kočárky, jen schody, schody, schody...
  • Přechod přes silnici (Náměstí bratří Synků, Nusle) - vede přes nástupní ostrůvky tramvaje (málem jsem tam vysypala dítě z golfek).
  • Průchod novým obytným domem do Havlíčkových sadů (ul. Vršovická, Nusle, vedle supermarketu Lidl) - krásné propojení mezi tramvají a sady, ideální pro procházky; leč pouze po schodech.
  • Park Sacré Coeur (Praha 5 - Smíchov) - Park je výborně vybaven dětskými hřišti, odstupňovanými podle stáří dítěte. Nachází se nedaleko nákupního střediska Nový Smíchov (dá se tam dojít po lávce z 1. patra).


  • Auta parkující na chodníku (např. Londýnská, Polská…Vinohrady) - jsou častým problémem v centru Prahy, znemožňují projet s kočárkem. Občas je matka nucena jet s kočárkem po vozovce!
  • Obrubníky (např. v ulici Krokova a Čiklova, Nusle) - jsou velice vysoké, málokde mají sjezd pro kočárek. Navíc po jedné straně parkují auta přímo na chodníku, takže s kočárkem často vůbec nelze projít. V samotném centru Prahy jsou již obrubníky většinou snížené, resp. upravené bezbariérově.
  • Zelené pásy u chodníků - kam děti rády utíkají, jsou téměř všechny plné psích výkalů.
  • Veřejná WC - Jen málokdy mají toaletu zvlášť pro matky s dětmi. Obyčejně jsou kabinky tak malé, že se tam s kočárkem nevejdete. Přebalovací pulty tam téměř nenajdete. Výjimkou jsou jen nákupní střediska.

Závěr:

Jak jsem si všimla, v Praze výrazně rychleji přibývá psů než dětí. Protože ne všichni majitelé psů berou ohledy na ostatní, procházku parkem s dětmi lehce znepříjemní špinavé botičky.

Dlouho se čeká na přechodech pro chodce než auta zastaví. Na kočárky jsou řidiči ohleduplnější, ale jakmile dítě začalo běhat, už čekáme. Řidiči si stěžují, že kvůli zaparkovaným autům vidí přecházející pozdě.

Pevně doufám, že řada těchto problémů v budoucnu zmizí a v novém plánování města se bude na rodiče s dětmi myslet více. Také doufám, že ubude aut a exhalací z nich. (Chodily jsme s dcerou cvičit do Sokola v Žitné a moc jsme tím díky autům asi zdraví neprospívaly…)

Co se týče řešení chodníků a ulic, musím říci, že na dobré cestě jsou oblasti, které prochází rekonstrukcí po povodni. Dovolila bych si odhadnout, že např. Karlín by jednou možná mohl být dětem nejpřátelštější pražskou čtvrtí. Obrubníky mají "lidskou" výšku, jsou plynule sjízdné po celé délce přechodu pro chodce a auta mají přesně vyznačená parkovací místa.

[Úvod] [Veřejná doprava] [Pěšky Prahou] [Cestování autem] [Nemocnice a lékařská péče] [Úřady, banky ] [Kulturní a vzdělávací zařízení] [Obchody, restaurace, kavárny a cukrárny] [Fitness centra] [Jazykové (i jiné) školy] [Kostely a náboženská zařízení] [Mateřská centra a podobná zařízení] [Závěr]



Za správnost textu odpovídá Zuzana Burdová. Poslední aktualizace: 11/20/2008 12:13

-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit