Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ÚČAST NA ROZHODOVÁNÍ - Zapojte se, stojí to za to!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Příklady z praxe

Penny Market na hřišti

  1. Výsledek je skoro půl na půl
  2. Výhodná nabídka?
  3. Pro a proti
  4. Ankety, referenda, průzkumy…
  5. Občané vs. radnice
  6. Uvidíme

Uvidíme

Rozhodnuto tedy zatím není, ale už teď si můžeme dovolit vyslovit několik zobecňujících závěrů. Za poslední rok v České republice počet sporů o to, zda v obci nové nákupní centrum postavit anebo ne, rychle narostl a zdá se, že i do budoucna bude tento trend pokračovat. Řadě občanů přestává být lhostejné, jakým způsobem se lokalita, ve které žijí, rozvíjí, všímají si toho, že obří obchody s sebou nepřinášejí jen levnější ceny u vybraného druhu zboží či možnost nákupu pod jednou střechou, ale i řadu negativních průvodních jevů. Sepisují petice, lobují u svých zvolených zástupců, zakládají občanská sdružení, účastní se správních řízení. Často už bývá pozdě (ideální je věc podchytit v počáteční fázi tak jako v Přerově - dokud ještě radnice, která bývá nejčastějším vlastníkem pozemků pro stavby supermarketu, nerozhodla o jejich pronájmu či odprodeji), často se dostávají do ostrých sporů s obecními politiky, často si o sobě čtou nelichotivé věci v místním zpravodaji, který radnice vydává. A někdy se jim podaří uspět. Přerovský případ může být pro mnohé inspirací a povzbuzením.

Filip Fuchs, NESEHNUTÍ Brno
Autor je koordinátorem kampaně „Zaostřeno na hypermarkety“, která upozorňuje na negativní dopady expanze obřích nákupních řetězců a snaží se jí čelit. Pro další informace navštivte stránky www.hyper.cz a http://nesehnuti.ecn.cz.

[Výsledek je skoro půl na půl] [Výhodná nabídka?] [Pro a proti] [Ankety, referenda, průzkumy…] [Občané vs. radnice] [Uvidíme]



Za správnost textu odpovídá Filip Fuchs, NESEHNUTÍ Brno. Poslední aktualizace: 11/20/2008 12:13

-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit