Obcanská společnost
Hledej
kontakt mapa stránek o projektu zpravodaj
Právo vědět Účast na rozhodování Rovné příležitosti Občan v EU Výchova k občanství Filosofie
    ÚČAST NA ROZHODOVÁNÍ - Zapojte se, stojí to za to!
- Příklady z praxe
- Jak na to
- Zákony
- Odkazy
- Slovníček

Slovníček

Slovníček pojmů - Žaloba

Obecné soudy – a) řeší spory občansko právní (mezi fyzickými a právnickými osobami); b) rozhodují o vině a trestu (trestněprávní pravomoc) – srov. heslo Trestný čin; c) přezkoumávají, zda rozhodnutí orgánu veřejné správy je v souladu s právními předpisy – zajišťuje správní soudnictví)

Ústavní soud – na návrh oprávněných subjektů (tj. návrh k ÚS nemůže podat kdokoli) rozhoduje, zda při rozhodování zákonodárných, výkonných či soudních orgánů nedošlo k porušení Ústavy. Jeho rozhodnutí jsou v rámci českého právního nenapadnutelná a všeobecně závazná. Mezi nejdůležitější kompetence ÚS patří rozhodování o souladu právních předpisů s Ústavou a zákony – ÚS může v případě zjištění rozporu např. některý zákon, častěji jeho část, zrušit. Druhou významnou kompetencí je rozhodování o stížnosti proti zásahu orgánu veřejné moci do základních lidských práv.

Správní soud – jeho činnost upravuje zákon č. 150/2002 Sb., o soudním řízení správním. Podle zákona správní soud řeší žaloby proti správnímu rozhodnutí; žaloby proti nečinnosti; žaloby proti tzv. jiným zásahům orgánů veřejné moci; kompetenční spory mezi různými orgány veřejné moci a spory týkající se voleb a politických stran.

Nejvyšší správní soud – je vrcholným orgánem ve věcech správního soudnictví, má čtyři okruhy kompetencí, rozhoduje o kasačních stížnostech, což jsou mimořádné opravné prostředky proti rozhodnutím krajských soudů. Má kompetence volebního soudu, to znamená seznamy voličů, registrace kandidátů, neplatnost voleb a tak dále. Také rozhoduje ve věcech politických stran a hnutí – např. návrhy na registraci politické strany, návrhy na rozpuštění strany, pozastavení její činnosti. Specifickou kompetencí je rozhodovat spory, které vznikají uvnitř veřejné správy. V případě jednání před NSS platí povinnost zastoupení advokátem.

Žaloba k ochraně veřejného zájmu – v současné době může tuto žalobu ke správnímu soudu podat pouze nejvyšší státní zástupce. Vy jako jednotlivec či občanské sdružení můžete obrátit na nejvyššího státního zástupce s podnětem, aby tuto žalobu podal (viz č. § 66 zákona č. 150/2002 Sb., o soudním řízení správním).

Související zprávy

3.3.2014 - Problémy se zprovozněním Blanky město nepálí. Namísto řešení otálí
Magistrát měl do konce roku 2013 prověřit, jak pomoci Praze od problémů po zprovoznění Blanky, ale zaspal. Iniciativa Auto*Mat kvůli tomu interpelovala náměstka Nouzu, ale ten má dost času i na odpovědi. Na dotazy totiž chce odpovědět písemně do 30 dní.
kategorie: Účast na rozhodování

7.2.2014 - Chalupova vyhláška ohrožuje stromy. Je nelegální, potvrdil ombudsman
Říká se jí „kácecí vyhláška“, platí zhruba půl roku a bude se muset novelizovat. Vyplývá to z dopisu, který zástupce ombudsmana zaslal novému ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO) a dal tak za pravdu i Arnice.
kategorie: Účast na rozhodování

10.1.2014 - Děti Země žalují ŘSD ČR za utajování informací o D8
První letošní žaloba Dětí Země směřuje proti dálnici D8, kterou se od roku 2007 snaží Ředitelství silnic a dálnic ČR v Českém středohoří postavit. Důvodem jejího podání je utajení rozsahu právní činnosti advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři při zastupování ŘSD ČR v deseti soudních řízeních.

kategorie: Účast na rozhodování

6.1.2014 - Rekreační parky? Brněnská radnice chce ve skutečnosti do zeleně pustit supermarkety
V rozporu s veřejnou prezentací aktualizace územního plánu navrhuje Magistrát města Brna v textu závazné vyhlášky, aby se v zeleni a lesích mohly stavět supermarkety. O rekreačních parcích je zde jedna neurčitá věta, která jejich vznik nezajistí.
kategorie: Účast na rozhodování

9.12.2013 - Kanál u Přelouče je potřetí bez územního rozhodnutí
Krajský úřad v Pardubicích zrušil dne 28. listopadu 2013 územní rozhodnutí pro plavební kanál u Přelouče, které vydal Městský úřad Přelouč dne 17. prosince 2012. Úspěšné odvolání podala občanská sdružení Přátelé Slavíkových ostrovů a Děti Země. Krajský úřad stavebnímu úřadu především vytknul, že se pečlivě a přesvědčivě nezabýval všemi námitkami obou občanských sdružení, čímž závažným způsobem porušil zákon. Územní řízení probíhá devět let a územní rozhodnutí bylo zrušeno již třikrát.
kategorie: Účast na rozhodování


Diskuse na téma

Může veřejnost fakticky ovlivnit zastavění určitého území (např. průmyslová zóna, sklady, supermarket, garáže, lyžařská sjezdovka)? Jak? Proč? Jaká jsou rizika zapojování veřejnosti? Jaké jsou vaše zkušenosti?
Co by bylo potřeba změnit či zlepšit, aby intervence veřejnosti měly vetší efekt a aby se omezily rizika zapojování veřejnosti?





-
EU-Town twinning Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za obsah stránek odpovídá výlučně autor. Stránky nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

©2003 - 2006 Econnect webhosting, webdesign a redakční systém Toolkit